Ποιοτικό αρνί & κατσίκι από τον κρεοπώλη της εμπιστοσύνη σας……. μην πέφτετε πάλι στην ίδια παγίδα απο τα S/M !!!!
O οβελίας δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο !!!
Αρνί ή κατσίκι στη σούβλα !!!
Θα χρειαστούμε: 1 αρνί ή κατσίκι (σχετικά μικρό, 8-12 κιλών, ανάλογα με τα άτομα), την μπόλια του, αρκετά λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και ελαιόλαδο. Μία σούβλα απλή ή ηλεκτρική με μηχανισμό που λειτουργεί καλά, 2 τρίποδα για τη στήριξη της σούβλας, αν ψήσουμε σε ανοιχτό χώρο, 3 διχάλες σφιγκτήρες, 1 πένσα, σύρμα ανοξείδωτο για το δέσιμο του αρνιού, αρκετές λαδόκολλες, 1 πινέλο σιλικόνης, μεγάλα κάρβουνα και αρκετές κληματόβεργες.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος χωρίς τη λαδόκολλα, καλό είναι να αλείφουμε κάθε λίγο το αρνί με ένα μείγμα από λεμόνι, ελάχιστο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μυρωδικά.
1. Περνάμε τη σούβλα από το κέντρο του αρνιού ανάμεσα στα πόδια και την οδηγούμε στο κρανίο φροντίζοντας η άκρη της να βγει ανάμεσα στα μάτια του αρνιού. Περνάμε τον κάτω σφιγκτήρα ανάμεσα στα μπούτια 1. Περνάμε τη σούβλα από το κέντρο του αρνιού ανάμεσα στα πόδια και την οδηγούμε στο κρανίο φροντίζοντας η άκρη της να βγει ανάμεσα στα μάτια του αρνιού. Περνάμε τον κάτω σφιγκτήρα ανάμεσα στα μπούτια του αρνιού και τα στερεώνουμε στη θέση αυτή. Δένουμε με σύρμα και το σφίγγουμε καλά με πένσα.
2.Στη συνέχεια, δένουμε τα κότσια του αρνιού πάνω στη σούβλα. Περνάμε την κεντρική διχάλα από το κέντρο της πλάτης του αρνιού και τη σταθεροποιούμε εσωτερικά. Δένουμε πολύ καλά και σφιχτά με το σύρμα την πλάτη του αρνιού πάνω στη σούβλα σε πολλά σημεία. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική γιατί σε μεγάλο ποσοστό η επιτυχία μας εξαρτάται από το δέσιμο στο συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, τον τρίτο σφιγκτήρα τον χρησιμοποιούμε για να δέσουμε πάνω στη σούβλα τον σβέρκο του αρνιού.
3. Ράβουμε την κοιλιά του αρνιού με σακοράφα και σπάγκο αφού πρώτα προσθέσουμε στην κοιλότητα λίγη ρίγανη και θυμάρι. Τοποθετούμε μια λεκάνη στο πάτωμα. Βάζουμε όρθιο μέσα της το σουβλισμένο αρνί ?με την μπόλια στη ράχη του? και το τυλίγουμε καλά με σεντόνι ή πλαστική μεμβράνη μέχρι το επόμενο πρωί. Πολύ νωρίς την Κυριακή, τυλίγουμε το αρνί με λαδόκολλες και το δένουμε με σπάγκο. Είναι έτοιμο για ψήσιμο.